Amsterdamse kantorenmarkt onder de loep

Het gaat goed met de kantorenmarkt in Amsterdam. Door de toenemende vraag naar kantoorruimte in Amsterdam, kunnen de huren en incentives in bepaalde locaties onder druk komen te staan. Het sterk dalende leegstandspercentage in combinatie met een aanhoudende vraag naar kwalitatieve kantoren zorgt voor selectieve huurgroei op de Amsterdamse kantorenmarkt. In dit laatste kwartaal van 2016 verwachten we, als gevolg van de toegenomen schaarste, dat de huren op de Amsterdamse kantorenmarkt een snelle stijging gaan vertonen. Deze stijging zal zich niet enkel voordoen op de Zuidas, maar naar verwachting ook in gebieden zoals onder andere Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Centrum waaronder de Grachtengordel.

                       Kantorenmarkt Amsterdam Centrum

Stijgende vraag kantoren Amsterdam Zuidas

De Amsterdamse Zuidas heeft de wind mee en blijft ook dit jaar de meest populaire kantoorlocatie van Amsterdam als vestigingsplaats voor bedrijven. De vraag stijgt terwijl het aanbod afneemt met als gevolg stijgende huurprijzen en dalende leegstand. Afgelopen jaar is de leegstand gedaald tot een historisch laag peil van 4,4%.(32.300 m2). Eind 2015 bedroeg de kantorenleegstand op de Zuidas nog 7,2%. Om aan de toenemende vraag van A-kwaliteit kantoren te voldoen, worden verschillende nieuwe kantoren gerealiseerd op de Zuidas en wordt het WTC Amsterdam uitgebreid met 32.000 m2 aan kantoorruimte en voorzieningen. De start van de realisatie is voorzien medio 2018 met een oplevering eind 2020.​ Gedurende de realisatie van de uitbreiding wordt ook de aangrenzende kantoortoren van 17.000 m2 gerenoveerd. 

De toenemende schaarste van kwalitatief goede kantoorruimte heeft effect op de transactiedynamiek. Transacties vonden met name plaats in het kleine en middelgrote segment. Één van de grotere transacties was Tribes, een verhuurder van flexibele kantoorruimte, die huurde 3.000 m²  in de ITO toren

                       Amsterdamse kantorenmarkt Tribse

Gebruikers en zoekers van kantoorruimte moeten door de schaarste van goede kantoorruimte uitwijken naar andere kantoorlocaties, zoals Amsterdam Zuidoost en de Amstel. Er wordt flink doorgebouwd om aan de vraag naar kantoorruimte te kunnen voldoen. NoMa House, The New Atrium en The Boutique Office zijn voorbeelden van gebouwen die de komende jaren aan de kantorenvoorraad worden toegevoegd. 

Over 2 jaar nog maar 12% kantorenleegstand in Amsterdam

Anderzijds vinden er in Amsterdam veel transformaties plaats. In totaal is hierdoor de kantoorleegstand met 250.000 vierkante meter afgenomen. Dankzij het ombouwen van kantoren heeft Amsterdam er binnenkort 1600 woningen bij. Kantoren worden niet alleen naar woningen getransformeerd, er worden ook scholen, broedplaatsen en nieuwe kantoren met flexplekken gerealiseerd.

Er zijn al aardig wat kantoormeters uit de markt gehaald, maar de transformatie is nog niet klaar. Er komen nog 4000 woningen bij, waardoor er 300 kantoorgebouwen verdwijnen. Hiervan is 10% bestemd voor statushouders. De gemeente verwacht dat de kantoorleegstand in de stad in 2018 nog maar 12% is, dat is ten opzichte van 2015 een daling van een derde.

Multi-tenant en flexibele contracten doorzettende trend in Amsterdam

Een andere ontwikkeling in de kantorenmarkt is een kortere contractduur en meer huurders in één pand. De single tenant-markt is voorbij, het is niet meer van deze tijd om een heel kantoorpand aan één gebruiker te verhuren. De toekomst is multi-tenant en een kortere contractduur. Je hebt zo als verhuurder intensiever contact met de huurder en zo zit je kort op de bal. Het gaat veel meer om de gebruiker en niet om de huurperiode. Door meer flexibele oplossingen te bieden, zoals kortere contracten schrik je gebruikers niet af en kan je ze uiteindelijk zelfs langer aan je binden.

Daarnaast zijn niet alleen flexibele contracten belangrijk, maar ook wellness en well-being op kantoor. Mensen worden steeds meer bewust van hun levensstijl en gezonde kantoren horen hierbij. Door hier aandacht aan te besteden gaat de productiviteit omhoog en de loonkosten naar beneden, doordat mensen gelukkiger zijn in hun werkomgeving.

Gerelateerde artikelen:

Trends in de kantorenmarkt: de huiskamer, korte contracten en geen m2/pj prijs meer

Toenemende vraag zorgt voor meer business centers in Amsterdam

Persbericht: Groeiend aantal aanvragen Amsterdamse kantoren na Brexit