Amsterdam bouwt weer kantoren!

Kantoren bouwen Amsterdam: het kan weer!

Het is eindelijk zover: er mogen weer kantoren gebouwd worden in Amsterdam! Dat is maar goed ook, want het aanbod begon aardig af te nemen in 2017. Het college van B&W heeft inmiddels ingestemd met de conceptversie van de strategie voor de bouw van kantoren. Het totaal aanbod van kantoorruimte mag tot 2030 met een slordige driekwart miljoen vierkante meter uitgebreid worden. Er zal met name kantoorruimte bijkomen op de Zuidas, Amsterdam Sloterdijk en op verschillende locaties langs het IJ in Amsterdam Noord.

Leegstand historisch laag

Sinds medio 2016 is de leegstand gedaald tot een historisch laag peil. Er is een serieus tekort aan kantoorruimte ontstaan in de populairste gebieden en daardoor worden er ook minder transacties gedaan. In het afgelopen jaar hebben er al diverse zowel nationale als internationale partijen een oproep gedaan om actie te ondernemen en de regelgeving aan te passen. Bovendien konden organisaties elders in de stad ook bijna niet terecht vanwege de bouwstop. Daar komt nu verandering in.

Grootste toename in kantoren

De voornaamste gebieden waar kantoren bijkomen zijn: de Zuidas, Sixhaven ( en andere gebieden langs het IJ in Amsterdam Noord), Sloterdijk en centrumeiland. Verder zullen er verspreid over de stad in diverse gebieden kantoorruimte bijgebouwd worden.

Amsterdam Centrum

 • Op en rondom Marineterrein (bij het Scheepvaartmuseum)

Amsterdam Zuid

 • Zuidas
 • Schinkelkwartier

Amsterdam Noord

 • Sixhaven
 • Hamerkwartier

Amsterdam Oost

 • Zeeburg (sluisbuurt)
 • IJburg (centrumeiland)
 • Amstelstation

Amsterdam West

 • Sloterdijk
 • Houthavens

Amsterdam Zuidoost

 • Arenapoort (rondom de Arena)

Wonen en werken

De extra kantoren worden niet zomaar uit de grond gestampt. Het gaat echt om een uitbreiding van de stad, aldus Van der Burg (wethouder ruimtelijke ordening). Er komen dus niet alleen kantoren bij maar ook woningen, winkels en andere voorzieningen. Denk hierbij aan ontwikkelingen zoals op Sloterdijk waar naast kantoren ook hotels, restaurants en woningen zijn gebouwd. Via de nieuwe insteek voorkomt de gemeente dat er weer kantoorgebieden ontstaan met alleen kantoren. Naast de veranderde wensen van de Gemeente in Amsterdam is de wens van bedrijven ook sterk veranderd.

Wensen van het bedrijfsleven zijn veranderd

“De wensen vanuit het bedrijfsleven zijn de afgelopen jaren ook sterk veranderd”, aldus Marcel de Groot, eigenaar van online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl. “Bedrijven hebben altijd al kantoorruimte gehuurd in grote kantoorgebouwen, maar zaten dan echt gescheiden van elkaar. Nu wil iedereen zich in een kantoor vestigen met gezamenlijke ruimtes, waar netwerken gefaciliteerd wordt door de vormgeving en inrichting van het gebouw. Bovendien wil het bedrijfsleven vooral graag werken vanuit moderne locaties die voorzien zijn van alle denkbare services. Het is dus zaak om hier rekening mee te houden bij de ontwikkeling van nieuwe kantoren!”

Goed voor de markt

Bij Flexas.nl is iedereen erg blij met dit besluit. Het was voor ons als duidelijk merkbaar dat het steeds moeilijker is om organisaties op de door hun gewilde locaties in aantrekkelijke kantoren in Amsterdam te plaatsen. Voor alle betrokken in de kantoormarkt is deze vernieuwde aanpak en annulering van de bouwstop een positieve ontwikkeling.