5 tips om de zomer te overleven op kantoor

Werken tijdens de zomer

Het is vandaag 21 juni. Dat betekent de officiele start van de zomer in Nederland. De zomer is voor veel mensen hét moment om er lekker tussenuit te gaan voor wat vitamine D. Ben je al op vakantie geweest, ga je in het najaar of sla je dit jaar over? Dan breng je gewoon de zomer gewoon door op kantoor. Logisch dat je baalt wanneer de zomerkiekjes van je collega's voorbij komen op Facebook maar bedenk dan dat de zomer weleens een hele productieve periode voor jou kan worden. De zomer biedt namelijk volop zakelijke kansen. Die ene prospect heeft eindelijk tijd voor een afspraak, klanten verleid je met een vrolijke zomeractie en op de werkvloer verhoog je de sfeer door een barbecue te organiseren. Met deze tips maak jij er een productieve kantoorzomer van!

#Sta vroeg op

Daglicht is gezond. Het verhoogd de productiviteit en het vermindert stress. De zon komt in de zomer al vroeg op, dus kom lekker op tijd je bed uit. Vroeg beginnen betekent vroeg naar huis – en vroeg naar huis betekent meer tijd om van de zon te genieten. Op de echt warme dagen kun je wellicht voorstellen om een tropenrooster te maken. Nog een voordeel van in de zomer vroeg opstaan: meer tijd voor een lekker ontbijtje, het is rustiger op de weg/ov en dus ben je veel opgewekter en kom je stukken minder stressvol aan op kantoor.

#Doe het meeste werk in de ochtend

Je bent vroeg opgestaan, een gezond ontbijtje achter je kiezen en relaxt (vroeg) aangekomen op kantoor. Probeer meteen te beginnen aan de belangrijkste taken op jouw to-do list. Vaak is de temperatuur buiten dan nog niet zo hoog en kun je je beter concentreren. Ook geeft dit een goed gevoel omdat je de meeste dingen al af hebt voor de lunch pauze. In de middag kun je het beste afspraken plannen met klanten of telefoontjes beantwoorden. Dit hoeft niet veel inspanning te kosten en krijg je het dus niet zo warm.

#Maar zomertaken

In heel wat bedrijven zijn de zomermaanden ook de rustigste maanden. Bepaalde projecten liggen stil, deadlines moeten pas worden gehaald in oktober en de meeste collega's gaan met vakantie. Grijp deze periode aan om jouw to-do list af te ronden. Kies voor taken waarvoor je in die drukke maanden absoluut geen tijd hebt gehad. Ruim bijvoorbeeld je mailbox eens op of neem dat rommelige bureau eens onder handen (of niet). Zo ben je klaar voor wanneer de drukke periode weer begint. Het geeft ook veel meer rust in je hoofd en je later op de dag ontspannen kunt genieten van de zon.

#Ga naar buiten 

Niet alleen voor een extra dosis daglicht maar ook de buitenlucht is gezond. Ga dus tijdens jouw lunchpauze naar buiten, plan jouw afspraken buiten de deur of organiseer buiten een stand up meeting.  Zo combineer je het nuttige met het aangename. Even weggaan van je werkplek is goed is voor de creativiteit en zorgt dat je weer scherp bent als je terugkomt. 

#Zomer op de werkvloer

Zet de charme van de zomer in op de werkvloer. Je bent vast niet de enige die de zomer doorwerkt. Maak het gezellig met de ‘overblijvers’. Neem eens een doos waterijsjes mee voor je collega’s . Buiten lunchen, met elkaar een terrasje pakken na het werk en iets informelere, zomerse kleding dragen. Of organiseer een barbecue of boottochtje. De zomer biedt talloze manieren om de werksfeer positief te beïnvloeden. En dat is weer gunstig voor de productiviteit. 

#Fleur je kantoor op.

Maak er wat leuks van voor jezelf. Zet je favoriete zomerhitjes op  en zet de airco een standje hoger. Een fris boeketje bloemen in een kleurrijke vaas, een nieuw likje verf op die grijze muren of vakantiefoto’s op het prikbord: je vindt zonder veel moeite genoeg zaken die ervoor zorgen dat het toch ook een beetje zomer op jouw werkplek is.

         

#Ga netwerken

Het lijkt logisch om de acquisitieactiviteiten in de zomer terug te schroeven omdat het rustiger is op kantoor en bij de (potentiele) klant of opdrachtgever waarschijnlijk ook. Maar daarom is het juist slim om méér aan acquisitie te doen. Net als bij jezelf is het bij andere bedrijven ook rustiger, waardoor belangrijke mensen nu wel tijd voor u hebben. Benut deze tijd door goed te gaan netwerken, bel die ene klant, ga opzoek naar nieuwe connecties of nodig een potentiele opdrachtgever uit op een goed terras. De zomer kan een positieve invloed hebben op je zakelijke contacten. En later in het jaar heb je er nog profijt van.

#Je baas heeft meer tijd voor je

Loop je al een tijdje rond met een goed idee? Dan is de zomer het moment in jouw idee te pitchen bij jouw baas. Rond de zomer heeft iedereen op het kantoor het rustiger dus ook je baas. Misschien ziet je baas er wat in en wie weet krijg je een hogere functie! Wie niet waagt wie niet wint!

#Zomer is positieve inhaker

De zomer roept positieve associaties op. Door jouw merk of bedrijf te koppelen aan de zomer, krijgen mensen een positief gevoel bij het merk/bedrijf. Het hoeft niet meteen een complete campagne te zijn, een direct mail met een tijdelijke zomeractie of een zomers cadeautje bij aankoop van jouw dienst of product kan ook al een waardevol contactmoment zijn.

Geniet van het vooruitzicht.

Net zoals afgelopen jaren is het altijd maar afwachten of de zomer in Nederland wel goed wordt. Daarom moet je niet vergeten om je te focussen op je eigen vakantie! Als al jou collega’s weer terug zijn van vakantie heb jij het nog allemaal tegoed. Terwijl je collega’s druk aan het werk zijn ben jij aan het genieten op het strand. Op deze manier overleef jij die paar weken voor je eigen vakantie gemakkelijk!

Geniet van jouw zomer op kantoor!