9 tips om je energie op kantoor op peil te houden

Werken kantoor stress geen energie

Zijn het de lange werkdagen, de werkdruk, het team of het werken op zich, er is altijd wel een reden aan te wijzen waardoor we ons op kantoor uitgeput voelen. We hebben een lijst samengesteld hoe je de hele dag je energielevel op het werk kan verbeteren en je dus meer energie op kantoor krijgt. Door het invoeren van een aantal van deze pauzes, oefeningen en weetjes zal je je energieker voelen en beter presteren op je werk.

Doe een workout in de ochtend

Dit hoeft geen (mag wel) hele zware workout te zijn, maar 20 minuten wandelen of fietsen is al voldoende. Woon je in de stad? Bijvoorbeeld in Amsterdam? Probeer dan vaker naar je werkt te fietsen in plaats van met de tram. Hetgeen je hiermee bereikt is dat alle systemen in je lichaam aan de slag gaan. Je bloed gaat sneller stromen en metabolisme gaat zijn werk doen. Hierna voel je je energierijk en ben je klaar voor een dag hard werken.

Het juiste ontbijt

Voeding is de brandstof voor je lichaam als je tenminste weet welke brandstof je lichaam nodig heeft. In je benzine auto doe je namelijk ook geen diesel. Zorg dat je de dag start met goede koolhydraten, eiwitten en fruit.

  • Koolhydraten: volkoren brood of crackers, havermout, Brinta of cornflakes
  • Eiwitten: eieren (maximaal 1 dooier), magere kwark of Griekse yoghurt, rosbief, kip, magere kaas, sojamelk/magere melk
  • Fruit: banaan, bosbessen, aardbeien, grapefruit, watermeloen, kiwi, sinasappelsap, framboos.

Iets vroeger opstaan

Als je 10 minuten eerder opstaat zal je verstelt staan hoeveel meer productiviteit je wint. Ten eerste heb je meer tijd voor het bovenstaande ‘powerontbijt’ en doordat je niet hoeft te haasten kom je ontspannen aan op je werk. Het gevolg is een positievere instelling en de juiste ‘mindset’ om je dag te beginnen.

Neem de trap

Het is een beetje cliché, maar wel erg effectief. Je verbrandt hierdoor meer calorieën en je bloed gaat sneller stromen. Tegen de tijd dat je terug bent op je werkplek heb je een kleine boost in je energielevel te pakken.

Hou het gezond

In de middag een koolzuurhoudende drank uit de automaat of een suikerbom als snack kan zorgen voor een korte energyboost. DOE HET NIET! Deze korte energyboost geeft een korte spike in je energie maar zorgt er ook voor dat je de rest van de dag futloos bent. Neem liever (nog) een stuk fruit of een graanreep voor een langer durende afgifte van energie op kantoor.

Gebruik je benen

In plaats van bellen, e-mailen en appen waarom niet opstaan en persoonlijk het gesprek aan gaan met je collega’s. Natuurlijk is dit niet altijd even efficiënt, maar de persoonlijke interactie zal je goed doen en produceert positieve endorfine en extra beweging.

Short break voor meer energie op kantoor

In plaats van één lange pauze, deel je pauzes op in partjes van grofweg 5 minuten. Als je naar het toilet gaat of drinken gaat halen zorg dan je even ergens anders de tijd neemt voor jezelf. Hierdoor geef je je hersenen een korte pauze. Als je daarna terugkomt op je werkplek ga je met een verfrissende blik weer aan het werk en heb je meer energie op kantoor. 

Stop met klagen

Het klagen over collega’s en bazen vreet werkelijk energie op kantoor. Start elke dag met een frisse blik en laat je niet leiden door wrok. Concentreer je op de positieve aspecten van het werk en op de taken die voor je liggen. Als je deze focus aanbrengt in je dagelijkse routine zal je al snel merken dat je meer gefocust bent op het werk en de energie wordt gekanaliseerd in een vruchtbare richting.

Frisse lucht en licht

Is belangrijk aangezien we 90% van onze tijd doorbrengen in kantoorruimtes/gebouwen. Zorg voor een werkplek met veel daglicht. Daglicht helpt onze biologische klok te synchroniseren en ondersteunt het lichaam bij allerlei processen zoals concentratie, vet verbranding en opnamen van vitamine D. Buitenlucht is vaak gezonder dan binnenlucht. Verse zuurstof helpt om je lichaam te zuiveren en zich te ontdoen van afvalstoffen, tevens zal de zuurgraad van je lichaam beter in balans zijn.